Przepisy

Przepisy herbaciane

 30. 07. 2014
/
 Przepisy
/
 2444 Odsłony

W Niemczech jest przysłowie, mówiące „abwarten und Tee trinken“ (dosłownie: „poczekaj i wypij herbatę“), które znaczy, że należy się zrelaksować i dać sobie chwilę wytchnienia. Czyż jest na to lepszy sposób niż pyszny, słodki przysmak i prawdziwa filiżanka herbaty? Muffinki z zielonej herbaty z dżemem aroniowym z pewnością osłodzą czas oczekiwania.  Łączą w sobie to co najlepsze z dwóch światów przyjemności, kiedy gładki i słodki aromat herbaty Matcha łączy się z najprzedniejszym dżemem aroniowym. Niezapomniana rozkosz, sprawiająca, że serca miłośników herbaty biją szybciej!

  • Muffinki dla miłośników herbaty

Muffinki dla miłośników herbaty

W Niemczech jest przysłowie, mówiące „abwarten und Tee trinken“ (dosłownie: „poczekaj i wypij herbatę“), które znaczy, że należy się zrelaksować i dać sobie chwilę wytchnienia. Czyż jest na to lepszy sposób niż pyszny, słodki przysmak i prawdziwa filiżanka herbaty? Muffinki z zielonej herbaty z dżemem aroniowym z pewnością osłodzą czas oczekiwania. Łączą w sobie to co najlepsze z dwóch światów przyjemności, kiedy gładki i słodki aromat herbaty Matcha łączy się z najprzedniejszym dżemem aroniowym. Niezapomniana rozkosz, sprawiająca, że serca miłośników herbaty biją szybciej!

Muffinki dla miłośników herbaty

Czas przygotowania: 20 min
czas pieczenia: 25 min
​poziom trudności: łatwe 

Składniki:

  • Masło i mąka do formy do pieczenia
  • 150 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 150 g mąki
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżki stołowej proszku do pieczenia
  • 20 g herbaty Matcha
  • 2-3 łyżki stołowe śmietany
  • 12 łyżek stołowych dżemu aroniowego 

Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C (z termoobiegiem). Natłuść standardową blachę do pieczenia muffinek z 12 gniazdami (lub wyłóż papierem do pieczenia).
  • Ubij masło i cukier do dokładnego połączenia i uzyskania jasnej barwy. Dodaj pojedynczo jaja. 
  • Wymieszaj mąkę, migdały, proszek do pieczenia i Matcha. Dodaj wszystko do ubitego masła i zamieszaj. Możesz, jeśli chcesz, dodać trochę śmietany. Potem przełóż połowę ciasta na blachę do muffinek.
  • Na środku każdej muffinki nałóż łyżeczkę dżemu aroniowego i przykryj resztą ciasta.
  • Piecz około 25 minut, aż będą brązowo-złote. Wyjmij blachę z muffinkami z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia i delektuj się.
Przepisy

Babeczki – szczęście w małych filiżankowych foremkach

Przepisy

Obiad podano!