Babeczki – szczęście w małych filiżankowych foremkach
O tym, że możesz używać swoich filiżanek nie tylko do picia herbaty, przekonuje ten przepis na babeczki. Spokrewniona z muffinem babeczka dostała swoją angielską nazwę od naczynia, w którym jest robiona: „cupcake” to połączenie słów „filiżanka” i „ciasto”. Tak całkiem szczerze: któż nie odczuwa pełni szczęścia, widząc te słodkie kulinarne pyszności.
Babeczki z serem i truskawkami
Składniki na 12 sztuk:
- 280 g mąki
- 250 g jogurtu
- 80 g masła
- 2 jaja
- 50 g cukru kryształu
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- skórka cytryny
- 1 opakowadnie proszku do pieczenia
- 1/4 filiżanki owoców kandyzowanych (lub świeżych truskawek)
Przygotowanie:
Ubij białka z cukrem, na sztywną pianę. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę i dołóż żółtka. Następnie dodaj i wymieszaj resztę składników. Przełóż masę do foremek, napełniając każdą z nich do połowy, i piecz je przez 20 min (180°C).
Krem truskawkowy:
50 g masła, 250 g sera twarogowego quark, 5 łyżeczek rozgniecionych truskawek, cukier puder w ilości według upodobania.
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie wymieszaj z serem i rozgniecionymi truskawkami. Krem nałożyć na wierzch ostygniętych babeczek.
Dekoracja: możesz użyć świeżych truskawek.