Przepisy

Obiad podano!

Smakuje wyśmienicie, jest pożywna i łatwa do przygotowania: Miska dobrej zupy sprawia, że czujesz się ciepło i komfortowo, szczególnie w zimie. Oto jeden z naszych ulubionych przepisów na zupy, który przekonuje nawet tych, którzy normalnie nie lubią zupy. Smacznego!

Kremowa zupa ziemniaczano-szpinakowa z grzankami

Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: ok 30 min
Poziom trudności: łatwe

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g mączystych ziemniaków
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 900 ml wywaru warzywnego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki stołowe crème fraîche
  • gałka muszkatołowa świeżo zmielona
  • 2 kawałki białego chleba
  • 2 łyżki stołowe masła

Przygotowanie:

  • Obierz cebulę i czosnek, posiekaj drobno. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój na drobną kostkę. Umyj szpinak, porozdzielaj i dobrze wysusz.
  • Podgrzej na patelni 2 łyżki stołowe oleju i podsmaż lekko cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, smaż przez chwilę i zalej bulionem.
  • Dodaj sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dodaj szpinak, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty i zblenduj zupę na krem. Dodaj crème fraiche i gałkę muszkatołową do smaku.
  • Pokrój chleb na małe kawałki i usmaż na złoto na roztopionym maśle. Odsącz na papierowym ręczniku kuchennym, nalej zupę do misek i podaj posypaną grzankami.