Bożonarodzeniowe ciasteczka o smaku wanilii i herbaty Rooibos
Bożonarodzeniowe ciasteczka inspirowane Południową Afryką
Specjalny wypiek bożonarodzeniowy: Wyśmienite rogaliki waniliowe z herbatą Rooibos
Powietrze wypełnia cudowny zapach ciasteczek i herbaty, witryny sklepowe są udekorowane bożonarodzeniowymi motywami, a ze sklepów dobiegają dźwięki kolęd – dla wielu ludzi zbliża się najpiękniejszy czas w roku. Czym byłoby Boże Narodzenie bez smakowitych ciasteczek świątecznych? Przeglądaliśmy kolekcję babcinych przepisów i stworzyliśmy dla ciebie bardzo specjalny przepis z naszą ulubioną herbatą Rooibos.
Klasyczna wersja pośród bożonarodzeniowych ciasteczek zinterpretowana na nowo
Któż ich nie zna? Orzechowe, delikatne i cudownie słodkie: rogaliki waniliowe. Popularne wśród młodych i starych. Nic dziwnego, nikt nie może oprzeć się smakowitemu zapachowi waniliowych ciasteczek. I mimo, że nie ma nic lepszego niż tradycyjny przepis z ręcznie zapisanej książki kucharskiej babci, ośmieliliśmy się dodać nutę egzotyki do tradycyjnych rogalików waniliowych – jesteśmy zachwyceni!
Przepis na rogaliki waniliowe z herbatą Rooibos
Słodkie rogaliki waniliowe, uszlachetnione łagodnie aromatyczną karmelową herbatą Rooibos. Delikatne dzieło z wyjątkową, rozpływającą się w ustach konsystencją, które daje coś szczególnego do świątecznego słoja z ciasteczkami.
Składniki na 2 blachy do pieczenia
Na ciasto:
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 250 g mąki
- 70 g cukru
- 1 szczypta soli
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 5 opakowań cukru waniliowego
Na polewę na wierzch:
- ½ filiżanki cukru pudru
- 4-5 torebek herbaty TEEKANNE Rooibos Caramel
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki i ugniataj, aż ciasto będzie gładkie.
- Odłóż ciasto na ok. 2 godzin do lodówki, aby odpoczęło.
- Ukształtuj rogaliki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10 minut w temperaturze 190° z grzaniem od góry i od dołu, aż rogaliki będą złocistobrązowe.
- Obtocz ciepłe rogaliki w mieszance składającej się z cukru pudru i herbaty j Rooibos Caramel– aby ją zrobić, otwórz ostrożnie torebkę z herbatą i wymieszaj z cukrem pudrem.
- Zostaw do ostygnięcia i delektuj się.