Przepisy

Smak zimy

Pycha! Zbliża się zima – niosąc ze sobą smakowite jabłka i cynamon. Jedno jabłko dziennie uszczęśliwia – nawet jeżeli nie jest świeżo zerwane. Ten przepis z cynamonem i jabłkami obiecuje rozkoszny początek zimnej pory roku!

Pieczone jabłka w orzechach

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: ok. 40 min
Poziom trudności: łatwe

Składniki na 4 porcje:

  • 50 g rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 4 jabłka, np. Granny Smith
  • sok z 1 cytryny
  • 30 g drobno posiekanych migdałów
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 125 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120 g masła
  • 4 laski cynamonu
  • 100 ml soku jabłkowego

Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 °C (grzanie góra i dół).
  • Namocz rodzynki w rumie.
  • Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne wykrawaczem do jabłek i skrop je sokiem z cytryny (wewnątrz i na zewnątrz).
  • Wymieszaj orzechy z połową cukru i cynamonem w misce.
  • Roztop masło na patelni.
  • Posmaruj jabłka masłem, obtocz w mieszance orzechowej i mocno dociśnij. Włóż jabłka do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  • Odsącz dokładnie rodzynki i wymieszaj z resztą cukru i masłem.
  • Napełnij jabłka tą masą, włóż laskę cynamonu do każdego jabłka, skrop je roztopionym masłem i piecz przez około 35-40 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku. Wyjmij, podaj i delektuj się!