Przepisy
Przepisy herbaciane
Muffinki dla miłośników herbaty
W Niemczech jest przysłowie, mówiące „abwarten und Tee trinken“ (dosłownie „poczekaj i wypij herbatę”), które znaczy, że należy się zrelaksować i dać sobie chwilę wytchnienia. Czyż jest na to lepszy sposób niż pyszny, słodki przysmak i prawdziwa filiżanka herbaty? Muffinki z zielonej herbaty z dżemem aroniowym z pewnością osłodzą czas oczekiwania. Łączą w sobie to co najlepsze z dwóch światów przyjemności, kiedy gładki i słodki aromat herbaty Matcha łączy się z przepysznym dżemem aroniowym. Niezapomniana rozkosz, sprawiająca, że serca miłośników herbaty biją szybciej!
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 25 min
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- Masło i mąka do formy do pieczenia
- 150 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 2 jaja
- 150 g mąki
- 50 g zmielonych migdałów
- 1/2 łyżki stołowej proszku do pieczenia
- 20 g herbaty Matcha
- 2-3 łyżki stołowe śmietany
- 12 łyżek stołowych dżemu aroniowego
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C (z termoobiegiem). Posmaruj masłem blachę do pieczenia muffinek z 12 gniazdami (lub wyłóż papierem do pieczenia).
- Zmiksuj masło i cukier do dokładnego połączenia i uzyskania jasnej barwy. Dodaj pojedynczo jaja.
- Wymieszaj mąkę, migdały, proszek do pieczenia i Matcha. Dodaj wszystko do utartego masła i zamieszaj. Możesz, jeśli chcesz, dodać trochę śmietany. Potem przełóż połowę ciasta na blachę do muffinek.
- Na środku każdej muffinki nałóż łyżeczkę dżemu aroniowego i przykryj resztą ciasta.
- Piecz około 25 minut, aż będą brązowo-złote. Wyjmij blachę z muffinkami z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia i delektuj się.