Przepisy

Babeczki – szczęście w małych filiżankowych foremkach

 15. 11. 2013
/
 Przepisy
/
 1857 Odsłony

O tym, że możesz używać swoich filiżanek nie tylko do picia herbaty, przekonuje ten przepis na babeczki. Spokrewniona z muffinem babeczka dostała swoją angielską nazwę od naczynia, w którym jest robiona: „cupcake” to połączenie słów „filiżanka” i „ciasto”. Tak całkiem szczerze: któż nie odczuwa pełni szczęścia, widząc te słodkie kulinarne pyszności.

  • Babeczki z serem i truskawkami

Babeczki z serem i truskawkami

Składniki na 12 sztuk: 

  • 280 g mąki
  • 250 g jogurtu
  • 80 g masła
  • 2 jaja
  • 50 g cukru kryształu
  • 70 g cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka cytryny
  • 1 opakowadnie proszku do pieczenia
  • 1/4 filiżanki owoców kandyzowanych (lub świeżych truskawek)

Przygotowanie: 

ubij białka z cukrem kryształem na sztywną pianę. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę, wmieszaj żółtka. Następnie dodaj i wymieszaj resztę składników. Przełóż masę do foremek, napełniając każdą z nich do połowy, i piecz je przez 20 min (180°C). Krem truskawkowy: 50 g masła, 250 g sera twarogowego quark, 5 łyżeczek rozgniecionych truskawek, cukier puder w ilości według upodobania. Przygotowanie: Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie wymieszaj z serem i rozgniecionymi truskawkami. Krem nałożyć na wierzch ostygniętych babeczek. Dekoracja: możesz użyć świeżych truskawek.

Przepisy

Słodka, Słodsza, Rosé Latte

Przepisy

Przepisy herbaciane