O tym, że możesz używać swoich filiżanek nie tylko do picia herbaty, przekonuje ten przepis na babeczki. Spokrewniona z muffinem babeczka dostała swoją angielską nazwę od naczynia, w którym jest robiona: „cupcake” to połączenie słów „filiżanka” i „ciasto”. Tak całkiem szczerze: któż nie odczuwa pełni szczęścia, widząc te słodkie kulinarne pyszności.
Składniki na 12 sztuk:
Przygotowanie:
ubij białka z cukrem kryształem na sztywną pianę. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę, wmieszaj żółtka. Następnie dodaj i wymieszaj resztę składników. Przełóż masę do foremek, napełniając każdą z nich do połowy, i piecz je przez 20 min (180°C). Krem truskawkowy: 50 g masła, 250 g sera twarogowego quark, 5 łyżeczek rozgniecionych truskawek, cukier puder w ilości według upodobania. Przygotowanie: Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie wymieszaj z serem i rozgniecionymi truskawkami. Krem nałożyć na wierzch ostygniętych babeczek. Dekoracja: możesz użyć świeżych truskawek.