Przepisy
Borówkowa Rozkosz
Zanurz się w słodkiej magii Borówkowej Rozkoszy! Jeden kęs tej owocowej uczty wystarczy, aby oczarować Twoje podniebienie i poprawić nastrój na cały dzień!
Czas przygotowania: ok. 4 h
Poziom: średni
Składniki
- 1 torebka herbatki TEEKANNE „Borówka”
- 120 g herbatników pełnoziarnistych
- 45 g masła
- 30 g czekolady
- 1 słoik dżemu jagodowego
- 150 g serka śmietankowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 g śmietany
- 3½ płatków żelatyny
- Skórka z ½ cytryny
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Zgnieć herbatniki i wymieszaj je z roztopionym masłem. Przełóż do formy, dociśnij i wstaw do lodówki do stwardnienia.
- W misce połącz serek śmietankowy, jogurt, cukier, skórkę cytrynową i wanilię, miksując do uzyskania gładkiej masy.
- Namocz żelatynę, a następnie rozpuść ją w ciepłej herbatce TEEKANNE „Borówka”. Odstaw do lekkiego ostudzenia i dodaj do farszu.
- Wylej masę na schłodzony spód. Na wierzchu rozprowadź dżem jagodowy
lub puree, delikatnie mieszając, aby uzyskać marmurkowy wzór. - Chłodź w lodówce przez minimum 4 godziny.
Smacznego!