Obowiązuje zasada: "Two leaves and the bud" (dwa najmłodsze listki i pączek liścia).
Herbata zbierana jest zgodnie z zasadą "Two leaves and the bud" (dwa najmłodsze listki i pączek liścia), ponieważ jakość herbaty jest tym lepsza, im młodsze są liście. Doświadczeni zbieracze zbierają w ciągu dnia 20 do 30 kilogramów liści herbaty, z których produkuje się około 5 do 7 kilogramów herbaty czarnej.
Interwały zbiorów wymagają dokładnej kontroli.
Przedziały czasowe, w których rosną nowe, nadające się do zbioru pędy, są różne i zależne od sposobu zbierania, nawożenia i klimatu. W tropikalnych i podzwrotnikowych rejonach upraw herbatę z krzewów można zbierać co 10 do 14 dni.
Trzeba pamiętać, że z chwilą rozpoczęcia zbiorów rytm odrastania poszczególnych odrośli jest różny, w związku z czym krzew na wysokości zrywania ma zawsze pędy o różnej dojrzałości. Uciążliwe zbieranie ręczne umożliwia odróżnienie odrośli nadających się do zrywania od odrośli zbyt młodych. Z tego względu istotny czynnik kosztów, jakim jest w produkcji herbaty dla każdej plantacji jej zbieranie ręczne (ok. 44% kosztów łącznych), jest w przypadku herbat dobrej jakości akceptowany.
Od krzewu herbacianego do wytwarzania herbaty |