Zbiór herbaty

Obowiązuje zasada: "Two leaves and the bud" (dwa najmłodsze listki i pączek liścia).

Zbiór herbaty

Herbata zbierana jest zgodnie z zasadą "Two leaves and the bud" (dwa najmłodsze listki i pączek liścia), ponieważ jakość herbaty jest tym lepsza, im młodsze są liście. Doświadczeni zbieracze zbierają w ciągu dnia 20 do 30 kilogramów liści herbaty, z których produkuje się około 5 do 7 kilogramów herbaty czarnej.

 

Interwały zbiorów

Interwały zbiorów wymagają dokładnej kontroli.

Przedziały czasowe, w których rosną nowe, nadające się do zbioru pędy, są różne i zależne od sposobu zbierania, nawożenia i klimatu. W tropikalnych i podzwrotnikowych rejonach upraw herbatę z krzewów można zbierać co 10 do 14 dni.

Trzeba pamiętać, że z chwilą rozpoczęcia zbiorów rytm odrastania poszczególnych odrośli jest różny, w związku z czym krzew na wysokości zrywania ma zawsze pędy o różnej dojrzałości. Uciążliwe zbieranie ręczne umożliwia odróżnienie odrośli nadających się do zrywania od odrośli zbyt młodych. Z tego względu istotny czynnik kosztów, jakim jest w produkcji herbaty dla każdej plantacji jej zbieranie ręczne (ok. 44% kosztów łącznych), jest w przypadku herbat dobrej jakości akceptowany.

TOWAROZNAWSTWO
Od krzewu herbacianego do wytwarzania herbaty

Proszę wybrać kategorię.

Herbata jako roślina "Camellia sinesis"

Herbata jako roślina "Camellia sinesis"

HERBATKI OWOCOWE I ZIOŁOWE

HERBATKI OWOCOWE I ZIOŁOWE

REGIONY UPRAW

REGIONY UPRAW

Zbiór herbaty

Zbiór herbaty

PRODUKCJA HERBATY

PRODUKCJA HERBATY

TOREBKA Z HERBATĄ

TOREBKA Z HERBATĄ

HISTORIA MASZYN

HISTORIA MASZYN

KIPER HERBACIANY

KIPER HERBACIANY

Bożonarodzeniowe ciasteczka o smaku wanilii i herbaty Rooibos

Spójrz na przepis

Słodka, Słodsza, Rosé Latte

Nasza ulubiona herbata w roku 2017 jest różowa!

Spójrz na przepis

TEEKANNE na Facebooku

Odwiedź naszą stronę na Facebooku, gdzie odkryjesz interesujący świat herbaty ...

Odkryj TEEKANNE na Facebooku.