PRODUKCJA HERBATY

Herbata zielona i czarna pochodzą z tej samej rośliny. Różnicę uzyskuje się poprzez odmienne przetwórstwo.

Herbata zielona jest poddawana działaniu ciepła, co zapobiega fermentacji; z kolei herbacie czarnej fermentacja nadaje inny wygląd i smak.

 

  • HERBATA CZARNAHERBATA CZARNA
  • HERBATA ZIELONAHERBATA ZIELONA
  • HERBATA BIAŁAHERBATA BIAŁA
  • HERBATA OOLONGHERBATA OOLONG
  • HERBATA PU-ERHHERBATA PU-ERH

HERBATA CZARNA

Aby z soczystych, zielonych liści powstała wysokiej jakości herbata czarna, potrzebny jest złożony proces przetwórstwa. Ponieważ świeże liście herbaty są nietrwałe, muszą być, w odróżnieniu od kawy, przygotowywane na plantacjach w kraju pochodzenia natychmiast po zerwaniu.

Herbata czarna

Herbata zielona i czarna pochodzą z tej samej rośliny. Różnicę uzyskuje się poprzez odmienne przetwórstwo. Herbata zielona jest poddawana działaniu ciepła, co zapobiega fermentacji; z kolei herbacie czarnej fermentacja nadaje inny wygląd i smak.

Herbata czarna:
Aby z soczystych, zielonych liści powstała wysokiej jakości herbata czarna, potrzebny jest złożony proces przetwórstwa. Ponieważ świeże liście herbaty są nietrwałe, muszą być, w odróżnieniu od kawy, przygotowywane na plantacjach w kraju pochodzenia natychmiast po zerwaniu.

Krok 1/6
Więdnięcie
Aby liście herbaty uzyskały elastyczność do dalszego przetwórstwa, są rozkładane do więdnięcia, podczas którego tracą, w zależności od terenu upraw, od 30 do 70% wilgoci.
Krok 2/6
Zwijanie
Zwijanie powoduje pękanie ścianek komórek liści, dzięki czemu do soku komórkowego dostaje się tlen.
Krok 3/6
Fermentacja
Fermentacja jest procesem utleniania soku komórkowego, wydzielanego przy zwijaniu. W trakcie tego procesu herbata zmienia kolor i uzyskuje charakterystyczny aromat.
Krok 4/6
Suszenie
Suszenie nadaje herbacie wymaganą trwałość. W piecach suszarniczych sfermentowane liście pozbawiane są resztek wilgoci, a sok komórkowy przysycha na liściach. Miedzianoczerwone w wyniku fermentacji liście herbaty zabarwiają się na kolor ciemnobrązowy do czarnego. Później, przy robieniu naparu, wysuszony na liściu sok rozpuszcza się pod wpływem wrzątku, w efekcie czego powstaje miedzianoczerwony, aromatyczny, pobudzający napój.
Krok 5/6
Sortowanie
Gotowa herbata jest sortowana w przesiewarkach według wielkości liści. Fachowcy rozróżniają zasadniczo herbatę liściastą i herbatę drobnolistną. Jednak wielkość liści nie ma związku z jakością herbaty.
Krok 6/6
Pakowanie
Herbata posortowana według wielkości liści pakowana jest tradycyjnie do wyłożonych metalową folią skrzyń ze sklejki, zastępowanych coraz powszechniej przez worki papierowe. W ten sposób chroniona przed wpływami zewnętrznymi herbata może być transportowana i ładowana na statki.

HERBATA ZIELONA

Gunpowder, herbata iglasta, herbata Mu Tan i herbata Jade Ring - to tylko kilka przykładów licznych gatunków i odmian, wśród których mogą wybierać smakosze herbaty zielonej. Aby wydobyć pełny smak tego szlachetnego napoju, herbata zielona, podobnie jak herbata czarna, wymaga przetwórstwa w kilku etapach.

HERBATA ZIELONA

Herbata zielona i czarna pochodzą z tej samej rośliny. Różnicę uzyskuje się poprzez odmienne przetwórstwo. Herbata zielona jest poddawana działaniu ciepła, co zapobiega fermentacji; z kolei herbacie czarnej fermentacja nadaje inny wygląd i smak.

Różnicę uzyskuje się poprzez odmienny proces produkcji.
Herbata zielona i czarna pochodzą z tej samej rośliny. Różnicę uzyskuje się poprzez odmienne przetwórstwo. Herbata zielona jest poddawana działaniu ciepła, co zapobiega fermentacji; z kolei herbacie czarnej fermentacja nadaje inny wygląd i smak. Następnie herbacie zielonej nadaje się ostateczną postać różnymi metodami. Proces produkcji kończy suszenie i sortowanie.

Gunpowder, herbata iglasta czy herbata Jade Ring?
Podobnie jak miłośnicy herbaty czarnej, tak i smakosze herbaty zielonej mają do dyspozycji olbrzymi wybór gatunków. Herbaty zielone nadal produkowane są często metodami ręcznymi. W Chinach i Japonii znane są tysiące gatunków i odmian. Poniżej kilka przykładów:

Gunpowder: małe, zwijane kuleczki; ich chińską nazwę Zhu Cha tłumaczy się jako herbatę perłową.
Herbata iglasta: produkuje się ją czasochłonną metodą, polegającą na ręcznym zwijaniu końców liści w podgrzewanym od dołu kotle. Zwykle jest to herbata najwyższej jakości, sprzedawana także pod nazwą "srebrna herbata iglasta".
Herbata Mu Tan: herbata w kształcie koszyczków kwiatowych, może to być także herbata czarna.
Herbata Jade Ring: herbata w postaci pierścieni, formowanych wyłącznie z długich pędów. Bardzo droga!

Zdrowa i smaczna
Źródło młodości, sprawności i ochrony - herbacie zielonej przypisuje się różne cudowne właściwości. Rzeczywiście, podobnie jak herbata czarna, zawiera ona wiele ważnych dla życia substancji: witaminę C (wzmacniającą układ odpornościowy) i witaminę B1 (wspierającą koncentrację i rozładowującą stresy) oraz minerały - fluor (chroniący przed próchnicą i ważny dla stabilności kości) i cynk (szczególnie ważny podczas ciąży) oraz bioaktywator EGCG (epigallocatechin gallate), działający hamująco na komórki rakowe i krzepnięcie krwi, co zapobiega schorzeniom serca i układu krążenia. Substancja wymieniona jako ostatnia, co nie znaczy, że jest najmniej znacząca - EGCG, hamuje także procesy utleniania w komórkach, czyli spowalnia proces starzenia. Naukowcy nie mają wątpliwości, że codzienne spożywanie herbaty jest jedną z przyczyn długowieczności Azjatów.

Do picia, do jedzenia, do pielęgnacji skóry
Ze względu na szereg pozytywnych właściwości i wyjątkowo delikatny aromat herbatę zieloną odkryli na swoje potrzeby także kucharze i przemysł kosmetyczny. Na przykład kompot przyrządzony z herbatą zieloną zamiast wody ma wyjątkowy aromat. Przemysł kosmetyczny wykorzystuje jej działanie przeciwutleniające na przykład w preparatach do pielęgnacji skóry, a cudowną woń do produkcji perfum.

Krok 1/6
TEEKANNE - przyrządzanie herbaty zielonej
W trakcie liczącej 5 tysięcy lat historii herbaty zielonej powstały różne sposoby jej przyrządzania:

Niektórzy amatorzy herbaty zielonej "płuczą" ją, zlewając od razu pierwszy napar, zgodnie z wymogami higieny dawnych Chińczyków
Krok 2/6
Boiling water
Niektórzy nie gotują wody, lecz wykorzystują ją w temperaturze 60 stopni, co jednak wymaga długiego czasu naciągania. Herbatę można zalać także drugi raz.
Krok 3/6
Physics
Jednak z zasady w przypadku herbaty zielonej należy kierować się prawami fizyki: przy zalaniu wrzącą wodą (100 stopni) uzyskuje się w naparze maksimum substancji czynnej.
Krok 4/6
Warto wiedzieć, że…?
… w Chinach herbatę zieloną produkuje się w kilku tysiącach odmian.
Krok 5/6
Warto wiedzieć, że…?
… na plantacjach herbaty zielonej w Japonii zimą wykorzystuje się wentylatory z ciepłym powietrzem, chroniące rośliny przed mrozem.
Krok 6/6
Warto wiedzieć, że…?
… herbata zawiera tak wiele fluoru, że już dwie filiżanki dziennie pokrywają dobowe zapotrzebowanie na fluor człowieka dorosłego.

HERBATA BIAŁA

Herbata biała jest ukoronowaniem sztuki produkcji herbaty. Aby powstał rześki i aromatyczny napar herbaty białej o przejrzystości kryształu lub kolorze pomarańczowo-żółtym, w procesie produkcji nieodzowne jest najwyższe wyczucie.

Herbata biała - wyjątkowy rarytas
Herbata biała jest wyjątkowym specjałem, którego produkcja wymaga dużego wyczucia. Świeże liście herbaty suszone są tylko na słońcu. W trakcie procesu więdnięcia stopień utraty wilgoci, ilość światła słonecznego i czas schnięcia musi być nieustannie kontrolowany przez specjalistę. Napar ma przejrzystość kryształu albo osiąga kolor od jasnożółtego po pomarańczowo-żółty. Pod względem smaku herbata biała znajduje się między herbatą zieloną a czarną i ma rześki aromat pączków herbacianych. Amatorzy herbaty białej twierdzą, że ma ona w sobie chłód gaszący pragnienie i wprawiający w stan spokoju wewnętrzneg

 

HERBATA OOLONG

Herbaty oolong są dla smakoszy czymś wyjątkowym. Mają posmak dymu i aromat, który można określić jako znajdujący się między aromatem herbaty zielonej i czarnej. Dzięki wczesnemu przerwaniu procesu fermentacji uzyskuje się odmianę herbaty "na zewnątrz czarną, wewnątrz zieloną".

Herbata oolong - ani zielona, ani czarna
Herbaty oolong są sfermentowane połowicznie, ponieważ proces fermentacji jest wcześnie przerywany. Można by powiedzieć, że herbaty oolong są "na zewnątrz czarne, wewnątrz zielone". Także herbata oolong zawiera cenne składniki, ma najczęściej posmak dymu i aromat pośredni między aromatem herbaty czarnej i zielonej.

 

HERBATA PU-ERH

Herbata Pu-erh pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna i zielona, jednak wyraźnie różni się od nich smakiem. Jest ceniona przez znawców ze względu na niezwykły, ziemisty aromat i właściwości niszczące tłuszcze. Ponadto w Chinach jest stosowana jako środek leczniczy.

Herbata pu-erh - okres dojrzewania: do 50 lat
Herbata pu-erh najczęściej pochodzi z chińskiej prowincji Junan i wywodzi się z tej samej rośliny co herbata czarna i zielona, jednak różni się od nich specjalnym procesem fermentacji i dojrzewania. Napar ma wyjątkowo ciemny kolor i niezwykły, ziemisty smak. Posiada takie same składniki jak herbata czarna i zielona, ponadto przypisuje się jej właściwości niszczenia tłuszczów i oczyszczania organizmu. W Chinach herbatę pu-erh pije się w celu uśmierzania dolegliwości trawiennych i przy biegunkach, ponadto herbata pu-erh oczyszcza krew oraz obniża poziom cholersterolu i tłuszczów we krwI.

 

TOWAROZNAWSTWO
Od krzewu herbacianego do wytwarzania herbaty

Proszę wybrać kategorię.

Herbata jako roślina "Camellia sinesis"

Herbata jako roślina "Camellia sinesis"

HERBATKI OWOCOWE I ZIOŁOWE

HERBATKI OWOCOWE I ZIOŁOWE

REGIONY UPRAW

REGIONY UPRAW

Zbiór herbaty

Zbiór herbaty

PRODUKCJA HERBATY

PRODUKCJA HERBATY

TOREBKA Z HERBATĄ

TOREBKA Z HERBATĄ

HISTORIA MASZYN

HISTORIA MASZYN

KIPER HERBACIANY

KIPER HERBACIANY

Bożonarodzeniowe ciasteczka o smaku wanilii i herbaty Rooibos

Spójrz na przepis

Słodka, Słodsza, Rosé Latte

Nasza ulubiona herbata w roku 2017 jest różowa!

Spójrz na przepis

TEEKANNE na Facebooku

Odwiedź naszą stronę na Facebooku, gdzie odkryjesz interesujący świat herbaty ...

Odkryj TEEKANNE na Facebooku.