KIPER HERBACIANY

Zawód dla ludzi o dobrym smaku.

Wrażliwy zmysł smaku na potrzeby kontroli smakowej

Decydujące znaczenie dla jakości herbaty ma smak, zapach i kolor naparu. Kryteria te są zależne od kraju pochodzenia herbaty, rejonu upraw, położenia plantacji, właściwości gruntu, rodzaju przetwórstwa, a nawet od dnia zbiorów.

Nawet herbaty z sąsiadujących ogrodów, a także z tego samego ogrodu, ale zbierane w odstępie zaledwie kilku dni, wyraźnie się różnią. W związku z tym różnorodność poszczególnych gatunków herbaty jest wielka. Zadaniem kipera herbaciany  jest wyszukiwanie spośród tych ogromnych możliwości herbat najlepszych

Kapitałem kipera herbacianego jest jego wysoce rozwinięta wrażliwość smakowa.

Kapitałem kipera herbacianego jest jego wysoce rozwinięta wrażliwość smakowa. W okresie głównych zbiorów i zakupów od kwietnia do końca sierpnia tea taster degustuje dziennie do 500 próbek herbaty. Po degustacji trwającej zaledwie kilka sekund kiper wie, czy herbata nadaje się do określonej mieszanki.

Kiperzy herbaciani  potrzebni są także na aukcjach herbaty, aby ocenić jakość zbiorów i na jej podstawie wynegocjować cenę. O zakupie i zawsze takiej samej jakości konsumowanej herbaty markowej decyduje tylko wiedza tea tastera. Obok wrażliwego języka i zmysłu powonienia musi on dysponować dużym doświadczeniem.

Ciekawostka: ponad 85% testowanych wzorców herbat nie kwalifikuje się do produkcji markowych herbat TEEKANNE. Dokonany na tych zasadach wybór gwarantuje - obok optymalnej mieszanki - sprawdzone przeżycie konsumpcji herbaty.

TOWAROZNAWSTWO
Od krzewu herbacianego do wytwarzania herbaty

Proszę wybrać kategorię.

Herbata jako roślina "Camellia sinesis"

Herbata jako roślina "Camellia sinesis"

HERBATKI OWOCOWE I ZIOŁOWE

HERBATKI OWOCOWE I ZIOŁOWE

REGIONY UPRAW

REGIONY UPRAW

Zbiór herbaty

Zbiór herbaty

PRODUKCJA HERBATY

PRODUKCJA HERBATY

TOREBKA Z HERBATĄ

TOREBKA Z HERBATĄ

HISTORIA MASZYN

HISTORIA MASZYN

KIPER HERBACIANY

KIPER HERBACIANY

Bożonarodzeniowe ciasteczka o smaku wanilii i herbaty Rooibos

Spójrz na przepis

Słodka, Słodsza, Rosé Latte

Nasza ulubiona herbata w roku 2017 jest różowa!

Spójrz na przepis

TEEKANNE na Facebooku

Odwiedź naszą stronę na Facebooku, gdzie odkryjesz interesujący świat herbaty ...

Odkryj TEEKANNE na Facebooku.