Zawód dla ludzi o dobrym smaku.
Decydujące znaczenie dla jakości herbaty ma smak, zapach i kolor naparu. Kryteria te są zależne od kraju pochodzenia herbaty, rejonu upraw, położenia plantacji, właściwości gruntu, rodzaju przetwórstwa, a nawet od dnia zbiorów.
Nawet herbaty z sąsiadujących ogrodów, a także z tego samego ogrodu, ale zbierane w odstępie zaledwie kilku dni, wyraźnie się różnią. W związku z tym różnorodność poszczególnych gatunków herbaty jest wielka. Zadaniem kipera herbaciany jest wyszukiwanie spośród tych ogromnych możliwości herbat najlepszych
Kapitałem kipera herbacianego jest jego wysoce rozwinięta wrażliwość smakowa. W okresie głównych zbiorów i zakupów od kwietnia do końca sierpnia tea taster degustuje dziennie do 500 próbek herbaty. Po degustacji trwającej zaledwie kilka sekund kiper wie, czy herbata nadaje się do określonej mieszanki.
Kiperzy herbaciani potrzebni są także na aukcjach herbaty, aby ocenić jakość zbiorów i na jej podstawie wynegocjować cenę. O zakupie i zawsze takiej samej jakości konsumowanej herbaty markowej decyduje tylko wiedza tea tastera. Obok wrażliwego języka i zmysłu powonienia musi on dysponować dużym doświadczeniem.
Ciekawostka: ponad 85% testowanych wzorców herbat nie kwalifikuje się do produkcji markowych herbat TEEKANNE. Dokonany na tych zasadach wybór gwarantuje - obok optymalnej mieszanki - sprawdzone przeżycie konsumpcji herbaty.
Od krzewu herbacianego do wytwarzania herbaty |