Lubiane przez wszystkich i pite przez wielu.
Wykorzystywane do różnych mieszanek herbatek ziołowych i owocowych liście, kwiaty, owoce, kory, nasiona i korzenie są tylko oczyszczane, suszone i rozdrabniane. W takiej formie są sprzedawane i spożywane. Do filiżanek konsumentów ma trafiać tylko czysta natura.
Lubiane przez wszystkich i pite przez wielu
Statystycy dokonali dokładnych obliczeń: w ciągu roku Austriacy piją 180 gramów herbaty czarnej na osobę, ale ponad trzykrotnie więcej herbat ziołowych i owocowych! Nic w tym dziwnego: co może być lepszego niż filiżanka dymiącej herbaty z owocu głogu zimą, szklanka chłodnej herbaty owocowej latem albo herbata z kwiecia lipy, kiedy nadchodzi ochłodzenie. Przy tym herbaty ziołowe i owocowe mają same zalety: są bezkofeinowe, nie mają kalorii, mogą być pite ciepłe lub zimne, o każdej porze dnia i roku i smakują każdemu, niezależnie od wieku. Ponadto jest wielki wybór smaków, poszerzany każdego roku o nowe mieszanki.
W odróżnieniu od herbaty czarnej i zielonej, pozyskiwanej tylko z liści, do produkcji herbatek ziołowych i owocowych wykorzystuje się różne części roślin: korzenie, liście, kwiaty i owoce!
....w Austrii stosowanie ziół i owoców jest obwarowane szczegółowymi przepisami w austriackiej księdze artykułów spożywczych.
W celach zdrowotnych herbatki ziołowe pije się już od kilku tysięcy lat.
Pierwsze zapisy na ten temat znajdują się w księdze ziół chińskiego cesarza Shen Nunga (2700 r. p.n.e.). W Egipcie, w papirusie Ebersa z 1550 roku p.n.e. znajdowało się ponad 700 przepisów przyrządzania herbat ziołowych i owocowych. Przepisy świętej Hildegardy z Bingen (1098-1179 r. n.e.) cieszą się do dziś dużym powodzeniem. Wygoda przyrządzania herbat w torebkach, szerokie możliwości aromatyzowania i pomysłowość producentów artykułów markowych spowodowały, że dostępne tradycyjnie w aptekach i drogeriach zioła stały się nowoczesnymi, zdrowymi i gaszącymi pragnienie napojami, popularnymi wśród ludzi w każdym wieku. Obecnie pije się je nawet częściej niż klasyczną herbatę czarną.
… z herbatek ziołowych i owocowych można przyrządzać znakomite mieszanki. Na przykład mięta pieprzowa wzmaga w lecie działanie orzeźwiające herbatki owocowej.
Podstawą działania leczniczego wielu roślin są ich składniki, których badania, mimo stosowania od tysięcy lat, nie zostały zakończone do chwili obecnej.
Są one u poszczególnych roślin różne, często mają przyjemny smak. Na przykład rumianek jest popularny w krajach romańskich, jako napój pity codziennie, natomiast u nas stosowany często wewnętrznie i zewnętrznie przy zapaleniach, ze względu na azulen. Olejki eteryczne różnych gatunków mięty i melisy mają działanie relaksujące i rozkurczowe, składniki kwiatu lipy działają napotnie i obniżają gorączkę, imbir i koper włoski wspomagają trawienie, kozłek lekarski stosuje się przy trudnościach w zasypianiu, natomiast czarny bez jest, podobnie jak klasyczna herbata, przeciwutleniaczem, dzięki czemu zapobiega złośliwym zmianom w komórkach.
Wprawdzie jagody, owoce i zioła rosną wszędzie w lasach i na łąkach, ale do produkcji herbat są uprawiane pod kontrolą,
co zapewnia ich stabilną jakość. Przed dalszym przetwórstwem wysuszone części roślin muszą ponownie przejść ścisłe kontrole jakości. Z jednej strony są to kontrole sensoryczne, to znaczy kontrolerzy herbaty sprawdzają wzrokiem, powonieniem i smakiem, czy towar odpowiada wymogom; z drugiej strony jakość surowców sprawdzana jest w laboratoriach metodami chemicznymi i fizycznymi. Droga do ostatecznego przetwórstwa stoi otworem tylko wtedy, jeżeli wszystkie wyniki są optymalne.
… ulubioną herbatą ziołową Francuzów jest herbata z werbeny. Ma działanie pobudzające trawienie i pije się ją najchętniej po obfitym posiłku.
Torebka herbaty na filiżankę. Zalać wrzątkiem, pozostawić do naciągnięcia na co najmniej osiem minut. Generalnie obowiązuje zasada: im więcej herbaty, tym intensywniejszy smak.
W upalne dni nic lepiej nie gasi pragnienia niż przyrządzona w domu herbata mrożona. Ale uwaga - jeszcze lepsza niż herbata wychłodzona jest herbata mrożona, przyrządzona w następujący sposób:
Od krzewu herbacianego do wytwarzania herbaty |