TEEKANNE PRZYRZECZENIE JAKOŚCI

Herbaty TEEKANNE są synonimem wyjątkowych przeżyć, jakich dostarcza konsumpcja herbaty, starannie wybranych produktów oraz przetwórstwa wysokiej jakości. Josh Feitelson, który odwiedził plantacje TEEKANNE, prezentuje w fascynujących obrazach proces powstawania naszych herbat.

W drodze na plantacje herbaty

To Josh Feitelson, prawdziwy talent, przed którym stoi otworem droga kariery producenta filmów.

Odwiedził plantacje herbaty TEEKANNE na całym świecie, gdzie spotykał się z naszymi współpracownikami. Proponujemy uczestnictwo w tej podróży, dające satysfakcję oglądania fascynujących obrazów.

 
Odwiedził plantacje TEEKANNE na całym świecie, gdzie spotykał się z naszymi współpracownikami. Proponujemy uczestnictwo w tej podróży, dające satysfakcję oglądania fascynujących obrazów.
Odwiedził plantacje TEEKANNE na całym świecie, gdzie spotykał się z naszymi współpracownikami. Proponujemy uczestnictwo w tej podróży, dające satysfakcję oglądania fascynujących obrazów.

STARANNY WYBÓR

W celu zagwarantowania jakości ważnych surowców TEEKANNE pozyskuje większość surowców z upraw kontraktowych i/lub od dostawców, z którymi łączy ją długoletnie partnerstwo.

Już na samym początku łańcucha tworzenia wartości inżynierowie rolnictwa firmy TEEKANNE kontrolują na miejscu w kraju pochodzenia, czy przestrzegane są zalecenia dotyczące jakości. Punktem wyjścia jest wybór optymalnych obszarów uprawy przez naszych ekspertów. Decyduje o tym wiele czynników, jak np. klimat, właściwości gleby, liczba godzin słonecznych i czysta woda. Wybrane zakłady zajmujące się uprawą otrzymują tez wsparcie i doradztwo ze strony inżynierów rolnictwa firmy TEEKANNE dotyczące planowania powierzchni pól uprawy, wyboru perfekcyjnego ziarna do wysiewu, jak również optymalnego przetwórstwa produktów. Późniejsza uprawa oraz zbiory są regularnie kontrolowane na miejscu przez pracowników firmy TEEKANNE. Ustalana jest przy tym całościowa koncepcja uprawy, która obejmuje człowieka, naturę i środowisko naturalne. I tak dzięki specjalnym badaniom gleby nasi eksperci mogą przekazywać zalecenia dotyczące nawożenia. W razie konieczności stosowane są środki ochrony roślin, ale tylko takie, które zawierają wyłącznie substancje czynne dopuszczone przez UE. Dalsze przetwórstwo zbiorów, jak na przykład w przypadku czarnej herbaty: więdnięcie, rolowanie, fermentacja, suszenie i składowanie, uregulowane zostało przez TEEKANNE przy pomocy zasad i opisu przebiegu procesów. TEEKANNE regularnie kontroluje przestrzeganie surowych standardów z zakresu ochrony środowiska i higieny.

NAJLEPSZY WYBÓR

NAJLEPSZY WYBÓR

Już na samym początku łańcucha tworzenia wartości inżynierowie rolnictwa firmy TEEKANNE kontrolują na miejscu w kraju pochodzenia, czy przestrzegane są zalecenia dotyczące jakości. Punktem wyjścia jest wybór optymalnych obszarów uprawy przez naszych ekspertów. Decyduje o tym wiele czynników, jak np. klimat, właściwości gleby, liczba godzin słonecznych i czysta woda.

PÓŹNIEJSZE PRZETWÓRSTWO

PÓŹNIEJSZE PRZETWÓRSTWO

Przetwórstwo zbiorów, obejmujące na przykład więdnięcie, zwijanie, fermentowanie, suszenie i składowanie herbaty jest reglamentowane zasadami i przebiegami procesów TEEKANNE. Przestrzeganie ścisłych standardów w zakresie środowiska i higieny jest regularnie kontrolowane przez TEEKANNE

KONTROLE JAKOŚCI

Zabezpieczanie jakości i opracowywanie produktów to w koncernie TEEKANNE odrębny dział zatrudniający 29 pracowników. Procesy są certyfikowane zgodnie z DIN EN ISO 9001:2008 oraz w oparciu o International Food Standard.

TEEKANNE posiada w Niemczech własne, wysoko wyspecjalizowane laboratorium kontroli jakości, w którym 12 pracowników przeprowadza ponad 20.000 analiz rocznie. Laboratorium wyposażone jest w najnowocześniejszy sprzęt, przy pomocy którego testuje się o wiele więcej parametrów, niż wynikałoby to z wymogów ustawowych

Czterokrotna kontrola jakości

Każdy surowiec podlega poczwórnej kontroli jakości: przed zakupem, przy przyjęciu towaru, po procesie mieszania oraz po procesie produkcji

W taki sposób w ramach kontroli jakości podejmowana jest decyzja, czy dany towar odpowiada wysokim wymogom TEEKANNE i czy może zostać wykorzystany do wytworzenia naszych produktów.

Testy sensoryczne

Obok testów laboratoryjnych wszystkie surowce badane są sensorycznie, to znaczy kontroluje się wygląd, zapach i smak każdego surowca. Wewnętrzni degustatorzy (Tea Taster) i ich współpracownicy kontrolują próbki towarów i dostarczone surowce podczas trwania całego łańcucha produkcyjnego w TEEKANNE w Düsseldorfie. W taki sposób zabezpieczana jest jakość sensoryczna produktu, zanim trafi on do handlu.

Higiena

Instalacja do redukcji zarazków zapewnia spełnienie wymogów higienicznych naszych herbat ziołowych i owocowych. Jednocześnie dzięki metodzie chroniącej zostają zachowane wartościowe składniki herbaty.

Jakość opakowania

Nawet opakowanie produktów TEEKANNE musi odpowiadać najwyższym wymogom jakościowym. Stosowane są wyłącznie opakowania, które spełniają nasze wymogi sensoryczne oraz techniczne. W celu zapewnienia jakości produktów firmy TEEKANNE zakupy wszystkich surowców i opakowań dokonywane są bezpośrednio przez firmę.

ROZWÓJ PRODUKTU

Trzeba długiej drogi, aby z poszczególnych surowców powstała gotowa mieszanka herbaty. Każdy surowiec charakteryzuje się własną specyfiką, w związku z czym niezwykle trudno stworzyć kompozycję herbaty o harmonijnym i wyważonym smaku. Wymaga to także dużego doświadczenia i wyczucia herbaty. Niemniej chętnie podejmujemy te wyzwania:

Każdy produkt TEEKANNE - mimo że jest produktem naturalnym - cechuje się własnym, niepowtarzalnym smakiem. W tym celu mamy zespół przeszkolonych degustatorów, kreujących dzięki wyszkolonemu zmysłowi smaku smakujące zawsze tak samo, ulubione mieszanki TEEKANNE.

Współpracownicy naszego działu rozwoju produktu kreują każdego roku szereg nowych produktów

- nim jednak do tego dojdzie, trzeba zmieszać i zdegustować ponad 500 różnych wzorów. Nasze receptury są opracowywane dotąd, aż współpracownicy naszego działu rozwoju produktu są nimi usatysfakcjonowani.

Receptury te są następnie jeszcze raz degustowane i oceniane przez przeszkolonych i nieprzeszkolonych konsumentów w panelach wewnętrznych i zewnętrznych. Jeżeli wbrew oczekiwaniom efekty oceny przez panele są niezadowalające, receptura jest ponownie opracowywana przez nasz dział rozwoju produktu dotąd, aż wszystkie niuanse smakowe będą satysfakcjonujące. Receptura jest zatwierdzana do produkcji dopiero wtedy, kiedy zarówno nasz dział rozwoju produktu, jak i panel wewnętrzny i zewnętrzny są w pełni usatysfakcjonowane.

Szczęście w małych filiżankowych foremkach

Niezwykle smaczne babeczki o smaku kremu truskawkowego.

Spójrz na przepis

Nowe spoty telewizyjne!

Odkryj nasze nowe spoty telewizyjne!

Dowiedz się więcej

Nowość- limitowana edycja!

Rozkoszuj się naszą najnowszą herbatką owocową- dostępną przez limitowany ...

Dowiedz się więcej