TEEKANNE HERBATA A ZDROWIE

Herbata jest napojem szczególnym, wzmacniającym w równym stopniu ciało i duszę. Już sama delikatna woń ponad 150 związków aromatycznych i przyjemny smak herbaty zapewniają stan równowagi psychicznej, mobilizując jednocześnie wewnętrzną energię człowieka.

Przy tym herbata jest czymś więcej niż tylko używką o przyjemnym smaku

Jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie jest znany od tysięcy lat. Od kilku dziesięcioleci naukowcy stwierdzają, że ludzie pijący herbatę cieszą się często lepszym zdrowiem niż ci, którzy jej nie piją

Rzadziej dotykają ich określone odmiany raka czy jaskra, rzadziej występują u nich schorzenia serca i układu krążenia albo próchnica. Przyczyny takiego stanu rzeczy badano w wielu studiach naukowych.

Składniki herbaty

Nowoczesna analityka odkrywa coraz więcej składników herbaty, z których dotąd zidentyfikowano ponad czterysta. Za istotne składniki herbaty uważa się obecnie grupę polifenoli (zwanych wcześniej garbnikami lub taninami) w ilości około 30% oraz kofeinę (zwaną wcześniej teiną) w ilości do 5%.

Dalej: olejki eteryczne, pierwiastki śladowe, substancje mineralne, enzymy, aminokwasy, witaminy, fluorek i in.

Podczas przetwórstwa na herbatę białą, żółtą, oolong lub czarną część składników pozostaje niezmieniona, natomiast części polifenoli są przekształcane oraz rozwijają się substancje zapachowe. Powstają nowe związki katechiny, rozwijają się barwniki, a aromaty różnicują. Udział katechin, a zwłaszcza uznawanej przez wielu autorów za ważny przeciwutleniacz katechiny EGCG (galusan epigallokatechiny), jest z natury rzeczy wyższy w herbacie zielonej i białej, ponieważ zachodzi w nich mniejsze przekształcanie enzymatyczne na barwniki i inne składniki.

Co powoduje, że herbata jest taka zdrowa?

Powoduje to niewątpliwe współdziałanie wielu składników, które w naturalnym powiązaniu z polifenolami oddziałują na człowieka poprzez kofeinę pobudzająco, a ponadto, zwłaszcza przy regularnej konsumpcji, chronią go przed obciążeniami codzienności.

 

Czym są przeciwutleniacze i jak działają?

Przeciwutleniacze wychwytują w organizmie wolne rodniki. Wolne rodniki powstają w organizmie w procesach przemiany materii, a także poprzez obciążenia środowiskowe, palenie tytoniu i promieniowanie nadfioletowe. Jeżeli nie są wychwytywane, mogą szkodzić organizmowi, a także i genomowi, wyzwalając schorzenia nowotworowe. Przeciwutleniacze mogą wspomagać organizm w różny sposób, np. wzmacniając układ odpornościowy, zapobiegając schorzeniom naczyń i nadciśnieniu tętniczemu, chroniąc przed uszkodzeniami skóry i próchnicą, zmniejszając ryzyko raka, a nawet spowalniając proces starzenia komórek.

Dla zdrowego serca
W zachodniej cywilizacji najczęstszą przyczyną śmierci są schorzenia serca i układu krążenia. Stwardnienie tętnic prowadzi do zwężenia naczyń, a tym samym zwiększa ryzyko zawału serca. Studia naukowe dowiodły, że zawarte w herbacie przeciwutleniacze co najmniej redukują złogi wapna w naczyniach, zapobiegając tym samym schorzeniom serca i układu krążenia. Oznacza to, że u konsumentów herbaty ryzyko zwapnienia tętnic i zawału serca jest znacznie mniejsze. Najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w herbacie zielonej i białej. W związku z tym filiżanka herbaty jest dosłownie czymś "dla serca".
Źródło: Dr. oec.troph. Eva-Maria Schröder, Tutzing (wyniki "Studium Rotterdamskiego")
Dla wzmocnienia układu odpornościowego
Herbata zielona, znana w Chinach od około 3 tysięcy lat jako lekarstwo i używka, stała się tam, ze względu na szereg pozytywnych właściwości i niepowtarzalny smak, w niedługim czasie napojem narodowym. Brak równowagi w organizmie może powodować powstawanie wolnych rodników, atakujących komórki, a tym samym szkodliwych dla zdrowia. W wielu studiach wykazano, że znajdujące się w herbacie zielonej przeciwutleniacze neutralizują te wolne rodniki, wzmacniając układ odpornościowy.
Źródło: Prof.. Dr. rer. nat. Peter Imming, Instytut Chemii Farmaceutycznej, Uniwersytet Philippsa w Marburgu
Dla dobrych wartości cholesterolu
Herbata czarna, a zwłaszcza zielona, może w dużych dawkach wyraźnie obniżać poziom cholesterolu - a tak zwanego cholesterolu LDL (Low Density Lipoprotein, uważanego za duży czynnik ryzyka zawałów serca i udarów mózgu) nawet o 16 procent. Do tego zaskakującego także naukowców wyniku doszli autorzy chińskiego studium. Zatem herbata, jak dowiedziono, pomaga obniżać poziom cholesterolu.
Źródło: Dr. David Maron, Uniwersytet Vanderbilta (Nashville/Tennessee)
Dla wystarczającego zaopatrzenia w płyny
Istotnym warunkiem pełnej sprawności fizycznej i psychicznej jest spożywanie wystarczającej ilości płynów - co najmniej 2 litrów dziennie. Konsumenci herbaty mogą łatwo pokrywać dzienne zapotrzebowanie na płyny, zaopatrując jednocześnie organizm w witaminy i substancje mineralne. Herbata czarna i zielona nie zawiera kalorii, odświeża ciało i ducha, przy tym ma dobry smak i idealnie gasi pragnienie.
Źródło: Dr. med. Christian Matthai, Dr. med. René Wenzl; autorzy książki "Lecznicze pożywienie"
Dla jędrnej, zdrowej skóry
Promieniowanie nadfioletowe w świetle słonecznym powoduje uszkodzenia komórek, mogące prowadzić do przedwczesnego starzenia się skóry, oparzeń słonecznych, a później do raka skóry. Dlatego ważna jest odpowiednia ochrona przed tym niebezpiecznym promieniowaniem. Przeciwutleniacze w herbacie zielonej chronią skórę przed uszkodzeniami powodowanymi przez słońce oraz utrzymują skórę dłużej młodą i elastyczną. Ponadto zawarte w herbacie zielonej substancje mineralne i witamina C zapobiegają powstawaniu zmarszczek i wspierają na przykład gojenie się oparzeń słonecznych.
Źródło: Dipl. oec. troph. Katrin Raschke, Prof. Dr. med. Helmut Mann
Dla zwiększenia energii
Kofeina i polifenole w herbacie sprawiają, że herbata nie tylko orzeźwia i gasi pragnienie, lecz wzmacnia koncentrację i dostarcza organizmowi energii. W przeciwieństwie do kawy herbata wydziela do organizmu kofeinę powoli, działając pobudzająco przez dłuższy czas. Kolejna zaleta: działaniem herbaty można sterować poprzez czas naciągania. Przy krótkim naciąganiu (2-3 minuty) herbata zawiera głównie kofeinę, natomiast po 4-5 minutach zwiększa się w niej ilość polifenoli i herbata działa odprężająco na żołądek.
Dla zmniejszenia ryzyka raka
Liczne studia naukowe wykazały, że regularna konsumpcja herbaty zielonej w dużych ilościach (co najmniej 10 filiżanek dziennie) może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób nowotworowych. Działanie zapobiegawcze jest duże zwłaszcza w przypadku raka żołądka i jelit. Czynnikami chroniącymi są głównie przeciwutleniacze i witamina C, występujące w dużej ilości w herbacie zielonej. Herbata działa nie tylko zapobiegawczo, ale ponadto może hamować wzrost istniejących już guzów i powstawanie przerzutów.
Źródło: Dr. Barbara Bertram, Niemieckie Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu
Dla promiennego uśmiechu
Pijąc zaledwie jedną filiżankę herbaty dziennie można zmniejszyć ryzyko próchnicy nawet do 50 procent! Sprawia to głównie zawarty w herbacie fluorek, wzmacniający zęby i szkliwo. Próchnicy zapobiegają także przeciwutleniacze, hamujące poprzez działanie antybakteryjne powstawanie płytki nazębnej. W ten sposób próchnica jest bez szans.
Źródło: Ulrich Engelhardt, Instytut Chemii Artykułów Spożywczych Uniwersytetu w Brunszwiku
Picie herbaty, jak dowiedziono, jest zdrowe.
Herbata, a zwłaszcza herbata zielona, zawiera bardzo skuteczne przeciwutleniacze, wychwytujące w organizmie wolne rodniki i mające bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm oraz układ odpornościowy. Liczne studia dowodzą, że herbata jest skutecznym środkiem na nadciśnienie tętnicze i zwapnienie tętnic, obniża poziom cholesterolu, a nawet może zapobiegać rakowi. Bardzo pożądanym działaniem ubocznym konsumpcji herbaty jest także tak zwany efekt "anti aging", czyli spowolnienie procesu starzenia się komórek. Ponadto liczne ważne dla organizmu substancje mineralne jak fluor, żelazo, cynk, wapń i potas zapewniają zdrowie fizyczne i wspomagają dobrą kondycję.
Źródło: Dr. med. Christian Matthai, Dr. med. René Wenzl; autorzy książki "Lecznicze pożywienie"

Słodka, Słodsza, Rosé Latte

Nasza ulubiona herbata w roku 2017 jest różowa!

Spójrz na przepis

TEEKANNE na Facebooku

Odwiedź naszą stronę na Facebooku, gdzie odkryjesz interesujący świat herbaty ...

Odkryj TEEKANNE na Facebooku.

Nowość- limitowana edycja!

Rozkoszuj się naszą najnowszą herbatką owocową- dostępną przez limitowany ...

Dowiedz się więcej