Przepisy

Pączki w imbirowo-pomarańczowej polewie

Pączki w imbirowo-pomarańczowej polewie

Pączki – kto ich nie zna i nie lubi? Powstają z ciasta drożdżowego i tradycyjnie podawane są w karnawale w Tłusty Czwartek. Pyszne, okrągłe, puszyste i słodkie. Takie właśnie są pączki w naszej imbirowo-pomarańczowej polewie.

Czas przygotowania: 15 min
​Poziom: Łatwe

Składniki:

  • 6 średniej wielkości pączków typu donuts (lub 18 małych)
  • 50 ml wody
  • 50 ml wody
  • 130 g cukru pudru przesianego przez sito
  • 25 ml tłustego mleka w temperaturze pokojowej
  • Dodatek: kawałki pokrojonej pomarańczy do ozdoby

Sposób przygotowania:

  1. Do zagotowanej wody dodaj torebkę herbatki i odstaw na 5-8 minut do czasu zaparzenia.
  2. Wymieszaj razem cukier puder, mleko oraz herbatkę – jeśli konsystencja jest zbyt płynna dodaj więcej cukru.
  3. Zanurz górną część pączka w powstałej masie a następnie odstaw do lodówki do czasu zastygnięcia.

Smacznego!

Ginger & Orange
Herbatki owocowe
Ginger & Orange