Przepisy
Pączki w imbirowo-pomarańczowej polewie
Pączki w imbirowo-pomarańczowej polewie
Pączki – kto ich nie zna i nie lubi? Powstają z ciasta drożdżowego i tradycyjnie podawane są w karnawale w Tłusty Czwartek. Pyszne, okrągłe, puszyste i słodkie. Takie właśnie są pączki w naszej imbirowo-pomarańczowej polewie.
Czas przygotowania: 15 min
Poziom: Łatwe
Składniki:
- 6 średniej wielkości pączków typu donuts (lub 18 małych)
- 50 ml wody
- 50 ml wody
- 130 g cukru pudru przesianego przez sito
- 25 ml tłustego mleka w temperaturze pokojowej
- Dodatek: kawałki pokrojonej pomarańczy do ozdoby
Sposób przygotowania:
- Do zagotowanej wody dodaj torebkę herbatki i odstaw na 5-8 minut do czasu zaparzenia.
- Wymieszaj razem cukier puder, mleko oraz herbatkę – jeśli konsystencja jest zbyt płynna dodaj więcej cukru.
- Zanurz górną część pączka w powstałej masie a następnie odstaw do lodówki do czasu zastygnięcia.
Smacznego!