Przepisy

Cynamonowo-jabłkowy przysmak

Pozwól się zaskoczyć tym intensywnie cynamonowo-jabłkowym smakiem! Jeden kawałek tego wypieku wystarczy, aby podbić Twoje serce!

Czas przygotowania: ok. 2h
Poziom: średni

Składniki:

Polewa z kruszonką:

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g masła
  • 125 g cukru brązowego
  • 50 g pokruszonych orzechów włoskich

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 150 g złotego cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 6 jabłek
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 180°C.
  2. Umieść mąkę, cynamon i zimne masło w misce i wymieszaj rękami, aż forma uzyska konsystencję bułki tartej.
    Dodaj cukier i orzechy, a następnie wstaw do lodówki.
  3. Aby wykonać ciasto, przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski i odstaw na bok.
    Masło utrzyj mikserem z cukrem i wanilią na jasną i puszystą masę.
  4. W osobnej misce wymieszaj mleko i jajka. Stopniowo dodawaj trochę mąki do masy maślanej, a następnie dodaj
    trochę mleka i jajek, na przemian, aż wszystko się idealnie wymiesza.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
  6. Jabłka obierz, wydrąż i przekrój na pół, a następnie pokrój w cienkie plasterki i oblej sokiem z cytryny.
    Ułóż na wierzchu ciasta, a następnie posyp schłodzoną kruszonką.
  7. Piecz przez godzinę.
  8. Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj, a następnie pokrój na kawałki.

Smacznego!

Apple & Cinnamon
Herbatki owocowe
Apple & Cinnamon