Przepisy

Bezowe bałwanki

Bezowe bałwanki

Choć za oknem zawitała już mroźna zima, wciąż czekamy aż spadnie upragniony przez wielu śnieg.
Choć nie możemy ulepić bałwana na zewnątrz możemy to zrobić w domu! Już pędzimy z przepisem na nasze bezowe bałwanki, które osłodzą wam czas oczekiwania na pierwszy śnieg.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 3h
​Poziom: Łatwe

Składniki:

  • 3 białka z jajek
  • 1 szczypta soli
  • 125 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Umieść oddzielone białka w osobnej misce i dodaj szczyptę soli.
  2. Ubij białka mikserem na niskich obrotach, a następnie przełącz na najwyższą prędkość, aby ubić je do sztywności.
  3. W trakcie ubijania dodaj połowę cukru, a gdy białko zacznie tężeć dodaj jego resztę.
  4. Przełóż powstałą masę do rękawa cukierniczego i uformuj na papierze do pieczenia kształt małych bałwanków.
  5. Wstaw bezy do nagrzanego piekarnika (piekarnik elektryczny: 80°C, gazowy: poziom 1, piec konwekcyjny: 60°C) i piecz na środkowej półce przez około trzy godziny.
  6. Po ostygnięciu domaluj im twarze barwnikiem do żywności.
Let it Snow
Świat Owoców
Let it Snow