Przepisy
Bezowe bałwanki
Bezowe bałwanki
Choć za oknem zawitała już mroźna zima, wciąż czekamy aż spadnie upragniony przez wielu śnieg.
Choć nie możemy ulepić bałwana na zewnątrz możemy to zrobić w domu! Już pędzimy z przepisem na nasze bezowe bałwanki, które osłodzą wam czas oczekiwania na pierwszy śnieg.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 3h
Poziom: Łatwe
Składniki:
- 3 białka z jajek
- 1 szczypta soli
- 125 g cukru
Sposób przygotowania:
- Umieść oddzielone białka w osobnej misce i dodaj szczyptę soli.
- Ubij białka mikserem na niskich obrotach, a następnie przełącz na najwyższą prędkość, aby ubić je do sztywności.
- W trakcie ubijania dodaj połowę cukru, a gdy białko zacznie tężeć dodaj jego resztę.
- Przełóż powstałą masę do rękawa cukierniczego i uformuj na papierze do pieczenia kształt małych bałwanków.
- Wstaw bezy do nagrzanego piekarnika (piekarnik elektryczny: 80°C, gazowy: poziom 1, piec konwekcyjny: 60°C) i piecz na środkowej półce przez około trzy godziny.
- Po ostygnięciu domaluj im twarze barwnikiem do żywności.