Herbata jako roślina "Camellia sinesis"

Herbata jako roślina jest dużym drzewem. 

Herbata jako roślina jest dużym drzewem.

Liście herbaty można zbierać pierwszy raz w 3-5 lat po zasadzeniu sadzonki. Ze względów jakościowych herbatę najczęściej nadal zbiera się ręcznie. Najcenniejsze herbaty pochodzą z dwóch najmłodszych górnych pędów i pączków liści "two leaves and the bud".

O tym, czy z tych liści będzie wyprodukowana herbata czarna, herbata zielona, herbata biała, herbata oolong czy herbata pu-erh, decyduje tylko sposób przetwórstwa.

Camellia sinensis

Camellia sinensis

Botaniczna nazwa tej wiecznie zielonej rośliny, należącej do rodziny kamelii, nie zawsze była jednorodna i kilkakrotnie ulegała zmianom. Początkowo (1753 r.) szwedzki przyrodnik Linné nazwał ją Thea sinensis, ale później z nazwy tej zrezygnował na rzecz dwóch odmian: Thea bohea i Thea viridis.

Obecnie, po uzyskaniu międzynarodowego porozumienia i wpisie do "Index Kewensis" jej prawidłowa nazwa botaniczna brzmi Camellia sinensis, a obie odmiany noszą nazwę var. sinensis (herbata chińska) i var. assamica (herbata Assam).

Camellia sinensis

Herbata rosnąca samoistnie (Camellia sinensis var. assamica i var. sinensis) rozwija się w drzewo o wysokości do 15 m. Takie drzewa spotyka się obecnie jeszcze w ojczyźnie herbaty - od południowego wschodu dzisiejszych Chin aż po górny bieg Brahmaputry w dzisiejszych Indiach. Jednak herbata jest kultywowana od tysiącleci w postaci krzewu. Rośnie powoli i obficie kwitnie już w drugim roku. Obecnie rozmnaża się nie poprzez nasiona, lecz wegetatywnie, poprzez sadzonki. Pierwszy raz herbatę z krzewu można zbierać po trzech do pięciu latach od zasadzenia sadzonki. Herbata ma mocny korzeń palowy, nadający drzewu wytrzymałość, pobierający wodę i substancje odżywcze korzeniami bocznymi.

Ponieważ roślina nie znosi stojącej wilgoci, korzenie boczne rozwijają się powyżej lustra wód gruntowych. Herbata jest wrażliwa na niskie temperatury, potrzebuje obfitych opadów i dużej wilgotności powietrza.

Zielone liście zbiera się ręcznie. Najcenniejsze herbaty pochodzą z dwóch najmłodszych górnych pędów i pączków liści "two leaves and the bud". O tym, czy z tych liści będzie wyprodukowana herbata zielona, czy czarna, decyduje tylko sposób przetwórstwa.

TOWAROZNAWSTWO
Od krzewu herbacianego do wytwarzania herbaty

Proszę wybrać kategorię.

Herbata jako roślina "Camellia sinesis"

Herbata jako roślina "Camellia sinesis"

HERBATKI OWOCOWE I ZIOŁOWE

HERBATKI OWOCOWE I ZIOŁOWE

REGIONY UPRAW

REGIONY UPRAW

Zbiór herbaty

Zbiór herbaty

PRODUKCJA HERBATY

PRODUKCJA HERBATY

TOREBKA Z HERBATĄ

TOREBKA Z HERBATĄ

HISTORIA MASZYN

HISTORIA MASZYN

KIPER HERBACIANY

KIPER HERBACIANY

Bożonarodzeniowe ciasteczka o smaku wanilii i herbaty Rooibos

Spójrz na przepis

Słodka, Słodsza, Rosé Latte

Nasza ulubiona herbata w roku 2017 jest różowa!

Spójrz na przepis

TEEKANNE na Facebooku

Odwiedź naszą stronę na Facebooku, gdzie odkryjesz interesujący świat herbaty ...

Odkryj TEEKANNE na Facebooku.