Herbata jako roślina jest dużym drzewem.
Liście herbaty można zbierać pierwszy raz w 3-5 lat po zasadzeniu sadzonki. Ze względów jakościowych herbatę najczęściej nadal zbiera się ręcznie. Najcenniejsze herbaty pochodzą z dwóch najmłodszych górnych pędów i pączków liści "two leaves and the bud".
O tym, czy z tych liści będzie wyprodukowana herbata czarna, herbata zielona, herbata biała, herbata oolong czy herbata pu-erh, decyduje tylko sposób przetwórstwa.
Botaniczna nazwa tej wiecznie zielonej rośliny, należącej do rodziny kamelii, nie zawsze była jednorodna i kilkakrotnie ulegała zmianom. Początkowo (1753 r.) szwedzki przyrodnik Linné nazwał ją Thea sinensis, ale później z nazwy tej zrezygnował na rzecz dwóch odmian: Thea bohea i Thea viridis.
Obecnie, po uzyskaniu międzynarodowego porozumienia i wpisie do "Index Kewensis" jej prawidłowa nazwa botaniczna brzmi Camellia sinensis, a obie odmiany noszą nazwę var. sinensis (herbata chińska) i var. assamica (herbata Assam).
Herbata rosnąca samoistnie (Camellia sinensis var. assamica i var. sinensis) rozwija się w drzewo o wysokości do 15 m. Takie drzewa spotyka się obecnie jeszcze w ojczyźnie herbaty - od południowego wschodu dzisiejszych Chin aż po górny bieg Brahmaputry w dzisiejszych Indiach. Jednak herbata jest kultywowana od tysiącleci w postaci krzewu. Rośnie powoli i obficie kwitnie już w drugim roku. Obecnie rozmnaża się nie poprzez nasiona, lecz wegetatywnie, poprzez sadzonki. Pierwszy raz herbatę z krzewu można zbierać po trzech do pięciu latach od zasadzenia sadzonki. Herbata ma mocny korzeń palowy, nadający drzewu wytrzymałość, pobierający wodę i substancje odżywcze korzeniami bocznymi.
Ponieważ roślina nie znosi stojącej wilgoci, korzenie boczne rozwijają się powyżej lustra wód gruntowych. Herbata jest wrażliwa na niskie temperatury, potrzebuje obfitych opadów i dużej wilgotności powietrza.
Zielone liście zbiera się ręcznie. Najcenniejsze herbaty pochodzą z dwóch najmłodszych górnych pędów i pączków liści "two leaves and the bud". O tym, czy z tych liści będzie wyprodukowana herbata zielona, czy czarna, decyduje tylko sposób przetwórstwa.
Od krzewu herbacianego do wytwarzania herbaty |