Przepisy

Bożonarodzeniowe ciasteczka o smaku wanilii i herbaty Rooibos

 01. 12. 2017
/
 Przepisy
/
 78 Odsłony

Bożonarodzeniowe klasyki sporządzone w specjalny sposób.

Bożonarodzeniowe ciasteczka inspirowane Południową Afryką

Specjalny wypiek bożonarodzeniowy: Wyśmienite rogaliki waniliowe z herbatą Rooibos

Powietrze wypełnia cudowny zapach ciasteczek i herbaty, witryny sklepowe są udekorowane bożonarodzeniowymi motywami, a ze sklepów dobiegają dźwięki kolęd – dla wielu ludzi zbliża się najpiękniejszy czas w roku. Czym byłoby Boże Narodzenie bez smakowitych ciasteczek świątecznych? Przeglądaliśmy kolekcję babcinych przepisów i stworzyliśmy dla ciebie bardzo specjalny przepis z naszą ulubioną herbatą Rooibos.

Klasyczna wersja pośród bożonarodzeniowych ciasteczek zinterpretowana na nowo

Któż ich nie zna? Orzechowe, delikatne i cudownie słodkie: rogaliki waniliowe. Popularne wśród młodych i starych. Nic dziwnego, nikt nie może oprzeć się smakowitemu zapachowi waniliowych ciasteczek. I mimo, że nie ma nic lepszego niż tradycyjny przepis z ręcznie zapisanej książki kucharskiej babci, ośmieliliśmy się dodać nutę egzotyki do tradycyjnych rogalików waniliowych – jesteśmy zachwyceni!

  • Przepis na rogaliki waniliowe z herbatą Rooibos

Przepis na rogaliki waniliowe z herbatą Rooibos

Słodkie rogaliki waniliowe, uszlachetnione łagodnie aromatyczną karmelową herbatą Rooibos. Delikatne dzieło z wyjątkową, rozpływającą się w ustach konsystencją, które daje coś szczególnego do świątecznego słoja z ciasteczkami.

Przepis na rogaliki waniliowe z herbatą Rooibos

Składniki na 2 blachy do pieczenia

Na ciasto:

  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • 250 g mąki
  • 70 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 5 opakowań cukru waniliowego

Na polewę na wierzch:

  • ½ filiżanki cukru pudru
  • 4-5 torebek herbaty TEEKANNE Rooibos Caramel

Przygotowanie:

  • Wymieszaj wszystkie składniki i ugniataj, aż ciasto będzie gładkie.
  • Odłóż ciasto na ok. 2 godzin do lodówki, aby odpoczęło.
  • Ukształtuj rogaliki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10 minut w temperaturze 190° z grzaniem od góry i od dołu, aż rogaliki będą złocistobrązowe.
  • Obtocz ciepłe rogaliki w mieszance składającej się z cukru pudru i herbaty j Rooibos Caramel– aby ją zrobić, otwórz ostrożnie torebkę z herbatą i wymieszaj z cukrem pudrem. 
  • Zostaw do ostygnięcia i delektuj się. 

Wymieszaj składniki

Wymieszaj składniki

Ugniataj ciasto

Ugniataj ciasto

Uformuj rogaliki

Uformuj rogaliki

Delektuj się

Delektuj się
Przepisy

Gotowanie z antyoksydantami

Przepisy

Słodka, Słodsza, Rosé Latte