Przepisy

Gotowanie z antyoksydantami

 11. 04. 2013
/
 Przepisy
/
 1721 Odsłony

Prawdopodobnie słyszałeś/słyszałaś o nich: antyoksydanty, które potrafią chronić nas przez wolnymi rodnikami, a zatem mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wraz z tym wyśmienitym daniem dostajesz tych małych pomocników prosto na swoim talerzu.

  • Tuńczyk w pieprzowej skorupce na sałatce z pietruszką

Tuńczyk w pieprzowej skorupce na sałatce z pietruszką

Rozkoszuj się tym zdrowym daniem razem z filiżanką zielonej herbaty, która również jest bardzo bogata w przeciwutleniacze. Życzymy smacznego!

Tuńczyk w pieprzowej skorupce na  sałatce z pietruszką

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g fileta z tuńczyka
  • musztarda Dijon
  • sól, pieprz, olej do grillowania
  • 3 garści natki pietruszki
  • 2 łyżki stołowe prażonego ziarna sezamowego
  • sok z 1-2 cytryn
  • oliwa z oliwek
  • 3 pomidory
  • sól
  • ewentualnie trochę ciemnego oleju sezamowego 

Przygotowanie:

  • Zblanszuj pomidory we wrzącej wodzie, opłucz zimną wodą i zdejmij skórkę.
  • Podziel pomidory na ćwiartki, usuń nasiona, pokrój miąższ na paski.
  • Posiekaj grubo pietruszkę i wymieszaj z ziarnem sezamowym i pomidorami.
  • Dodaj sól, sok z cytryny i oliwę z oliwek do smaku.
  • Dopraw tuńczyka musztardą Dijon, solą i pieprzem. Obsmaż na patelni bez oleju, aż tuńczyk będzie w środku jasnoróżowy.
  • Nałóż sałatkę na środek talerz i podaj z tuńczykiem na wierzchu.

 

Przepisy

Smak zimy

Przepisy

Temptation-Ponch